Как да избера интериорните врати? За да си отговорите на този въпрос, е необходимо да знаете кои са 5-те най-често задавани въпроса при избора на интериорна врата. Както е известно, ремонтите винаги са придружени с много нерви, мръсотия, разход на пари и енергия, но пък винаги си струва. Особено когато сте успели да направите всичко, което сте си планирали. Най-голямо е удовлетворението, когато сте съчетали всичко както по стил, така и по цвят.

Интериорните врати освен че са от особена важност, но са и акцент в дома, затова е важно да знаете кои са 10-те често задавани въпроса и съответно да се улесните при избора им. 

1 въпрос

Какъв да бъде цветът на интериорните врати?

Много често се допуска една и съща грешка, като се залага на това всичко да е в тон и повечето хора решават, че щом цветът на пода е светъл, то и вратата трябва да е светла. Разбира се, това е въпрос на вкус, но трябва да знаете, че е добре в помещението да има контраст. Затова, ако сте се спрели на светъл под, то тогава заложете на тъмни врати. Контрастът между пода и вратите спомага за лесна ориентация и така се създава усещане за подреденост и уют.

2 въпрос

Какъв да е пълнежът на крилото?

На пазара има няколко вида пълнеж, като разликите са в това доколко удароустойчиви и шумоизолиращи стават вратите. 

  • Пълнеж тип „Пчелна пита“

Направен е от пресован картон във формата на пчелна пита, откъдето идва и името му. Това олекотява конструкцията на вратата и така се предотвратява евентуално увисване впоследствие. Недостатък е фактът, че няма висока шумоизолация.

  • Пълнеж от перфорирано ПДЧ

Пълнежът от перфорирано ПДЧ представлява пресовани дървесни частици и слепени със специална смола. Този вид гарантира добра шумоизолация както и топлоизолация. По-тежка е конструкцията на крилото, но пък е масивна.

  • Пълнеж тип „сандвич“ от MDF или HDF

Тук пълнежът е тип „сандвич“, защото представлява масивни плоскости, слепени с 6 мм МДФ. Това дава по-добра плътност на вратата, което способства за по-високата шумоизолация. Крилото обаче е по-тежко.

  • Врати от масив

Това с най-плътните врати, изработени изцяло от дърво. Със сигурност са най-стабилният вариант, шумоизолиращи и топлоизолиращи. 

3 въпрос

Дали да има стъкло, или не?

Освен от вкусовото предпочитание, този избор зависи и от това за каква стая ще е вратата. Разбира се, ако е спалня или детска, желателно е да е без стъкло, за да се запази личното пространство, а и за да изолира по-добре шума. Когато обаче става въпрос за обществена стая или за пространство, в което няма достатъчно светлина, тогава може да се сложи врата със стъкло. На пазара има толкова много и различни модели, които със сигурност ще задоволят и най-претенциозния вкус. 

4 въпрос

С фрезовка или без?

Какво ще рече това? Фрезоването е вид срез, който се прави със специализирана за целта машина с ЦПУ (център с програмно управление) върху МДФ или дърво и отнема от повърхността елементи в различна форма. Прорезите придават индивидуалност и уникалност на всяка интериорна врата и определено са по-предпочитани. Разбира се, това винаги е въпрос на вкус, но и на средства, защото интериорните врати с фрезовка са по-скъп вариант.

5 въпрос

Металните каси в панелните жилища трябва ли да се махат?

По този въпрос няма категоричен отговор, тъй като на пазара се предлагат каси, които обличат металната каса, но пък се стеснява светлия отвор. Съветите на много специалисти в областта са да бъдат премахнати металните каси, за да се запази ширината и височината на вратата в стандартни размери. Разбира се, това е свързано с редица неудобства като къртене и разбиване, но пък се прави само веднъж. 

На пазара се предлагат различни видове врати за всеки вкус и джоб, но е важно да знаете какво ще е обзавеждането ви. Така ще можете по-лесно да се ориентирате в избора на интериорна врата – както цветово, така и по стил.