Видове интериорни врати, които се предлагат днес на пазара, ще разгледаме в следващите редове. В тази статия ще ви запознаем подробно с видовете врати според материала, от който са изработени, и видовете врати според начина им на отваряне. Техните предимства и недостатъци, както и ще добиете представа от това какво всъщност искате за вашия дом или офис.


Видове интериорни врати според материала, от който са изработени

Врати от масивно дърво. Масивните врати се изработват най-често от чам, бук, череша, дъб, махагон и др. Те са най-скъпи, но и стоят най-красиво, защото дървесината се поддава на обработка и могат да са с дърворезба или без, да са съчетани със стъкло или огледало. Недостатък при тях е, че не са подходящи за мокри помещения, тъй като се раздуват от вода и влага

Врати от ПДЧ, МДФ, ХДФ. Тези материали са различни като консистенция, но начинът на производство е сходен. И трите вида се произвеждат от пресовани и слепени дървени частици, като разликата е в температурата при пресоване, както и от фракцията на дървесината. Вратите от тези три вида са предпочитани и търсени, защото са по-евтини, а и са по-висока влаго- и водоустойчивост. Освен това могат да бъдат направени в различни цветове и имат по-висока съвместимост с мебелите в дома или офиса. Могат да се комбинират със стъкло и огледало.

Врати от закалено стъкло. Стъклените врати са специфични от гледна точка на това, че пропускат светлината и не са особено подходящи за стаи за уединение. Предимството им е, че създават усещане за простор и в същото време малко или много шумоизолират.

Алуминиеви и ПВЦ врати. Тези врати се изработват най-често от алуминиеви и ПВЦ профили за дограма и предимството им е, че са влаго- и водоустойчиви. Особено предпочитани са за мокри и тоалетни помещения, както и за килери. Освен това се предлагат в различни цветове и могат лесно да се съчетаят с интериора.

Видове интериорни врати според начина им на отваряне


Изборът на отваряне на вратите е съобразен със свободното пространство, големината на помещението, както и с вашия вкус.

Врати, закачени на панти. Това са съвсем обикновени врати с едно или две крила, които са окачени на панти и са най-широко разпространени. По принцип са със стандартни размери, а броят на крилата се определя от свободното пространство и от вкуса ви.

Плъзгащи врати. При плъзгащите врати има редица разновидности относно механизма на плъзгане. Могат да бъдат с релси близо до стената, могат да бъдат с водачи на пода, но могат да бъдат и окачени на релса и реално плъзгането да е по релсата, а те са висящи. Може плъзгащата структура да е вградена в стената и когато вратата е отворена, става абсолютно невидима. Могат да бъдат съставени от едно или повече крила, като едно от тях може да е статично (неподвижно). Обикновено са дървени, стъклени или огледални и се използват основно за килери и дрешници, сервизни помещения или бани. Предимството им е, че заемат малко място.

Сгъваеми врати. Сгъваемите врати са на принципа на хармониката – няколко крила, които са съединени помежду си с панти и се сгъват при отваряне. Предпочитан вариант са за малки помещения, тъй като не заемат много място.

Врати от френски тип. Това са врати със стъклени панели и малка рамка, чиято основна цел е да пропускат повече светлина и да създават усещане за простор. Обикновено такива врати се поставят към тераси или балкони, но биха могли да се използват между кухнята и трапезарията. Профилът може да е както от 

Врати от холандски тип. Този тип врати са прерязани през средата по хоризонтала и могат да се отварят и по отделно, и двете заедно като обикновена врата. В България почти нямат приложение и не са особено известни.

Тайни врати. Това са врати с уникален дизайн, които се правят така, че да се сливат със стената и интериора и изглеждат незабележими, почти невидими.

Летящи врати. Това са вратите от каубойските кръчми на Дивия Запад. Те са окачени на панти и нямат дръжки. Отварят се с бутане и се затварят сами. Удобни са за помещения, в които се влиза често, най-вече се използват за кухни в обществени заведения. 


Ето защо да изберете нашите интериорни врати

  • МДФ покритие
  • прилична цена
  • лесен монтаж

Интериорните врати днес са достатъчно много и различни видове, в красиви цветове и дизайни, но изборът ви трябва да е съобразен с вашите потребности, вкус, пространство и, разбира се, бюджет.